ZAPEKANÝ PLNENÝ PATIZÓN

04.05.2014 08:24
OBED:
Zdá sa mi to, alebo na túto zeleninu sa pomaly zabúda? Neviem ako vy, ale ja patizón som jedla po vééééľmi dlhej dobe. Som skoro zabudla ako chutí. Dlho som rozmýšľala, ako ho spracujem – zvolia som plnenie a neľutujem! Na tieto letné dni ako stvorený.
 
Skvelý, ľahký, ale zároveň sýty recept s minimom kalórií. Kým sa vrhneme na recept, poďme nazrieť na jeho výhody pre naše telo. :)
 
 PATIZÓN A ZDRAVIE
Patizóny sú plné vitamínov a minerálov, ktoré majú priaznivé účinky na naše telo. Medzi inými v ňom naše telo nájde napríklad železo či draslík. Špecifické na patizóne je, že má veľmi nízky obsah sodíka. To ho predurčuje ako veľmi dobrú zložku potravy pre ľudí trpiacich srdcovo-cievnymi problémami, alebo ochoreniami obličiek. Okrem toho majú patizóny veľmi nízky obsah kalórií a sú teda pomocníkom pri rôznych redukčných diétach. Odporúčajú sa tiež pre diabetikov, vďaka minimálnemu obsahu sacharidov, hodia sa i do detského jedálnička. Vynikajúcou vlastnosťou je napríklad to, že vôbec nenadúvajú. Pomáhajú odstraňovať škodliviny z čriev, podporujú trávenie, regenerujú organizmus. (zdroj)
 
 Suroviny (1 porcia): 1 stredne veľký patizón, 1 ks kuracích pŕs, 1 malá cibuľa, 1 vajce, 1 strúčik cesnaku, syr eidam 30%, hrsť čerstvej petržlenovej vňate, čierne kroenie, muškátový oriešok, oregano, olivový olej, soľ, 
 
Postup: Spodok patizónu som si odkrojila, aby dobre „stáli“. Potom som odrezala vŕšok a stred vydlabala lyžičkou. Patizón som si zaliala vriacou osolenou vodou, nechala ho odpočívať 2 minúty a dala odkvapkať na tanier. Na panvici som si rozohriala olivový olej, pridala cibuľu s plátkami cesnaku. Po chvíľke som pridala trochu dužiny s patizónu a krátko som podusila. Nakoniec som pridala mäso, vajce, trocha syru, dochutila soľou a koreninami. Touto zmesou som plnila patizón. Patizón som dala na plech vyloženým papierom na pečenie, vrch som posypala ešte syrom, po upečení bude mať pekne chrumkavú „pokrievku“ a piekla som 35 minút (podľa veľkosti patizónu) pri 200 stupňoch. Hotovo. Dobrú chuť. :)